Atık Yağlar Nasıl Değerlendirilir?
Herkes atık yağlar nasıl değerlendirilir? Çok merak etmekte ve araştırmaktadır.
Atık yağlar nasıl değerlendirilir? Sorusu herkes tarafından oldukça sık araştırılan bir konu olmaktadır. Atık yağlar ve kullanılmış yağlar dünyanın, ülkemizin ve hatta sanayileşmenin sonucunda hayatımız da çok ciddi bir sorun oluşturmaktadır. İnsan sağlığı ve doğayı riske sokan bu atık yağlardan kurtulmak için oldukça çok araştırma yapılmaktadır.
Atık Yağ Nedir?
Atık yağ; normalde hiç kullanılmamış fakat türlü türlü nedenlerden ya da rastgele bir madde ile etkileşime geçerek yapısının bozulmasından dolayı kullanıma uygun olmayan yağlara denilir. Bu yağlar özellikle tehlikeli atık bölümüne girmekte ve insan sağlığını riske sokmaktadır.
Atık Yağların Değerlendirilmesi Nasıl Olur?
Atık yağların değerlendirilmesi; atık yağlar evsel atıkların en tehlikelileri nden birisidir. Yemek yapıldıktan sonra tavada ve tencerede kalan yağları asla lavabolara dökmeyin. Lavabolara dökülen bu yağlar boru sistemlerine ve yer altı sularına, denizlere, nehirlere karışarak bazı canlıların yaşamlarını riske sokmaktadır.
Atık Yağ Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Atık yağlar hakkında bilinmesi gerekenler pek çok husus olmaktadır. bunlar ise;
-Bir litre yağ bir milyon içme suyunu kirletmektedir,
-Ülkemizde her sene bir buçuk milyon ton bitkisel yağ gıda olarak tüketilmektedir,
-Yemek yapılan yerler ( lokanta, restoran, oteller, yemekhaneler, motel, okul, işyeri, ev ve daha pek çok yerde ) bitkisel yağların kullanımı üç yüz bin ton kızartmalık yağ meydana gelmesine sebep olmaktadır,
-Kullanılan kızartma yağların ekotoksik özelliği olduğu için denizlere, nehirlere ve göllere döküldüğü zaman suların yüzeylerini kaplar ve havadan gelen oksijeni önlerler bundan dolayı da balık ve buna benzer canlılar ölürler ve daha birçok bilinmesi gereken vardır.
Atık Yağları Değerlendirmenin Yolları Nelerdir?
Atık yağların değerlendirmenin yolları çok fazla olmaktadır. bunlar sırası ile;
-Tekrar kullanmak,
-Geri dönüştürmek,
-Emici maddeler ile birlikte atmak,
-Gaz lambaları için kullanmak,
-Kandiller için kullanmak,
-Sabun yapımında kullanılması ve daha pek çok şeylerin yapımında kullanılmaktadır. Unutmayın asla yemeklerdeki ve tavalardaki yağları lavabolara DÖKMEYİN.