Anne-Bebek

Bebeğin Daha Uzun Süre Emmesi İçin Neler Yapılabilir

Bebeğin daha uzun süre emmesi için neler yapılabilir? Yenidoğan bebeği emzirme kuralları, Bebekler neden emmek istemez?

Bebeğin daha uzun süre emmesi için neler yapılabilir, bebekler için anne sütü kesin olarak kanıtlanan en iyi besindir. Ek gıdaların başlandığı zamana kadar bebeğin büyüme ve gelişmesi için ihtiyacı olan tüm enerji, sıvı ve besin ihtiyacını karşılar. Bağışıklık sistemlerinin gelişmesine katkıda bulunur.

Birçok ulusal kuruluş, doğumdan sonra anne sütünün ilk 6 ay içinde sadece anne sütünün bebeğin gelişimi için yeterli olduğunu, ek gıda takviyelerine ihtiyaç olmadığını bildirir. İlk bir yılın sonuna kadar ek gıdalarla birlikte anne sütü alınması da önerilir. Anne sütü, bu tüm kanıtlanmış avantajlarına rağmen, ülkemizde şehir toplumlarında emzirme oranı yıllar içinde azalmaktadır. 6. ayda emziren anne oranı ancak %50 civarındadır.

Yenidoğan Bebeği Emzirme Kuralları

Başta anne için emzirmek, bebek için de emmek zor olabilir. Anne doğumdan sonra bir yandan iyileşmeye çalışırken bir yandan da bebeğini emzirerek onu en iyi şekilde besleyerek bakmaya çalışır. Bebek ise kendi ciğerleri ile nefes almaya, emerek beslenmeye alışmaya çalışır. Anne sütü hamileliğin 6-7. aylarında üretilmeye başlar. Bebeğin ilk aşısı olan kolostrum meme uçlarında hazırlanmaya başlar. Bebeği emzirme kuralları, doğumdan sonra bebeğinizi ilk yarım saat içerisinde emzirmeye başlamalısınız. İlk emzirme çok önemlidir.

Bebekler Neden Emmek İstemez?

Burun tıkanıklığı olan bebek emmeye sık sık ara verir ve emmek istemezler. Bebeğin burnu tıkalı ise doktorunuzun önereceği burun damlasını kullanın. Emzirme tekniğiniz ya da pozisyonunuz hatalı olabilir. Bebeğin ağızında pamukçuk oluşmuş olabilir. Gıdalar ve beslenme değişiklikleri sütünüzün tadını değiştirebilir. Emzirme saatlerinizi değiştirmeyin. Saat değişikliği bebeğinizi etkileyebilir. Bebek diş çıkarıyor olabilir. Bebeğinize sütü biberon ile vermeyin bir süre sonra alışır ve memeyi bırakır. Doğum sonrası bebeği sık sık emzirirseniz sütünüz bol olur ve bebeğiniz doyar. Parfüm kokusundan rahatsız olursa emmek istemez. Kulak enfeksiyonu geçiriyor olabilir. Annenin çalışmaya başlaması bebeği etkiler.

Bebek emmek istemediğinde ne yapmalıyım?, öncelikle sakin olmalısınız ve bebeğinizin neden memeyi istemediğini bulmalısınız. Nedeni ortadan kaldırdığınızda sorun çözülmüş olur. Bebek memeyi emmediğinde sütünüzü sağarak kesilmesini önleyin. Sütünüzün kesileceği endişesinden uzak durun. Bu dönemin geçici olduğunu unutmayın.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu