Sağlık

Böbrekleri Bitiren Alışkanlıklar

Böbrekler vücudun en kritik işleve sahip bölümlerinden biridir. Görünüş olarak fasulyeyi andıran ve vücudun iki yanında olan bu organlar, kanı filtreler, atık ürünlerin de vücuttan çıkarılmasını sağlar. Ancak bazı durumlarda böbreklere zarar veren alışkanlıklar görülebilir. Yani bu organların sağlıklı şekilde işlevlerini sürdürmesi için birtakım durumlardan uzak durmak gerekmektedir.

Alkol Ve Sigara Tüketimi

Alkolü ve sigarayı çok tüketmek, kan damarlarının daralması ve sertleşmesi sonucu bütün organlara zararlı şekilde etki eder. Alkolün çok tüketimi kanda bulunan ürik asit düzeyini artırır ve boruların tıkanması, taş oluşumu gibi durumlara neden olur.

Vücudun Çok Su Kaybetmesi

Vücudun fazla su kaybetmesi ya da diğer adıyla dehidrasyon, susuzluk durumunu yok sayarak böbreklerin de işlevini yerine getirmesini engeller. Böbreklerin sağlıklı çalışması için en önemli durumlardan biri sudur.

Tuzu Çok Yemek

Tuzun fazla tüketimi böbrek yetmezliğinin nedeni içerisinde en çok belirleyici olandır. Tuzun çok tüketilmesi ile kan basıncı ve elektrolit düzenleme işleminin zorlanması bakımından olumsuz etki eder.

Protein Tüketiminin Çok Olması

Fazla amonyak, böbreklerin güçten düşmesine neden olur. Proteini fazla tüketmek amonyağın da fazla olmasına neden olacağından sınırlı tüketmek gerekir.

Yanlış Ve Gereksiz İlaç Kullanımı

İlaçların içerisinde hasarı gideren etki olduğu gibi diğer yandan hasara neden olan bölümler de vardır. Bu nedenle ağrı kesici gibi ilaçların bile gelişigüzel şekilde kullanılmaması gerekir. Önce doğal yollardan çözmeye bakmak sonra da olmaması durumunda kontrollü ilaç almak gerekir. Fakat bu noktada kan basıncı ve diyabet için kullanılan ilaçların da doğru şekilde ve dozda kullanımının önemini vurgulamak gerekiyor. Doğru uygulanmazsa böbrek yetmezliğine neden olabilecektir.

B6 Vitamini Eksikliği

Böbrek taşı riskini artıran ve işlevsel bozukluklara neden olan bir diğer etken B6 vitaminidir. Bu vitaminin olduğu gıdalara yönelmek gerekir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu