Çocuğunuza Sorumluluk Aşılamak İçin Bu Önerilere Dikkat!
Çocuğunuza Sorumluluk Aşılamak İçin Bu Önerilere Dikkat! Size ilginç gelebilir ama bebek 6 aylık olduktan sonra eline bir şey alıp ağzına koyduğunda sorumluluk almaya başlar.
Çocuğunuza Sorumluluk Aşılamak İçin Bu Önerilere Dikkat! Erken sorumluluk süresini aşan ebeveynler ne yapmalıdır? Unutmayın hiçbir şey için asla geç değildir. Aksine bu tutumlara geç kalındığı için müdahale edilmezse ebeveyn olduğunuzda daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. İşte o zaman geç kaldığımızı söyleyebiliriz. Yapmanız gereken tek şey, kendilerine bakmalarına izin vermek.
1-Çocuğunuzun Ödevini Onun Yerine Yapmayın
Çocukların sosyal hayatta daha aktif olabilmeleri için sorumluluk duygusu aşılanmalıdır. Bunu yapmanın yollarından biri de çocuklara verilen görevlere müdahale etmemek. Onun için oyuncak toplamak veya onun için ödev yapmak gibi eylemlerden kaçınmanız gerekir. Çocuğunuzun ona olan görevlerini yerine getirirseniz, sorumluluklarının farkına varması daha uzun sürer.
2-Sorumluluk Alabilmeniz İçin Özgüven Oluşturmaya Yardımcı Olun
Çocukların sorumluluk alabilmeleri için özgüvene ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, özgüvenlerini geliştirmeleri için onları teşvik etmelisiniz. Küçük sorumluluklarla özgüven gelişimine destek olabilir, daha büyük sorumluluklar almaları için onları teşvik edebilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzun bir sorunu olduğunda, sorunu kendiniz çözmek yerine birlikte çözmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede sorunun farkına varır ve tekrar böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapacağınızı bilirsiniz.
3-Zevkle Yapacağı Şeyler İçin Ona Sorumluluk Verin
Çocuğunuzun neyi sevip neyi sevmediğini bilirsiniz. Yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza göre emanet ettiğiniz görevlerle sorumluluk duygusunu daha kolay aşılayabilirsiniz. Çocuğunuz yaptığı işten zevk alacağı için bu onu motive edecek ve daha fazla görev üstlenmek isteyecektir. Bu görevleri yerine getirdikçe sorumluluk duygusu gelişecek ve özgüveniniz artacaktır.
4-Davranışınızı Değerlendirin
Çocukların davranışları ebeveynler tarafından bazen takdir edilir ve bazen de cezalandırılır. Ancak, ceza genellikle yanlış bir uygulamadır. Çocuklar, ceza yerine sorumluluk duygusu kazanmak için davranışlarının doğal sonuçlarına katlanmak zorundadır. Örneğin, çocuğunuz yemek yemeyi özlediğinde, “Yemeğini kaçırdıysan aç kalırsın” yerine “Kendi yemeğini kendin yapmalısın” demesi, çocuğunuzdan bir ceza olarak olumsuz bir durum olarak algılanmaz.
5-Yaşına Uygun İşler Verin
Çocuklarda sorumluluk duygusu oluşturma sürecindeki diğer önemli noktalardan biri de çocuklara yaşlarına uygun görevler vermektir.