Kadıköy Gezilecek Mekanlar ve Gezi Rehberi
Haydarpaşa Garı
Eskiden, diğer ulaşım araçları olmadığından İstanbul’a Anadolu’dan genelde tren ile gelinirdi ve görkemli yapısıyla Haydarpaşa Garı ilk karşılaşılan bina olurdu.
Eski Türk filmlerinin de vazgeçilmez mekanı olan Haydarpaşı Garı, Bağdat ve Hicaz Demiryolu hatlarının da başlangıç noktasıydı.
Hala şehrin en görkemli yapılarından biri olan Haydarpaşa Garı’nın inşaatına II. Abdülhamid zamanında başlanmıştır.
1906-1908 yılları arasında yapılan binayı Alman Mimarlar Otto Ritter ve Helmuth Cuno yapmışlardır. Haydarpaşa Garı’na adını veren ise III. Selim’in paşalarından biri olan Haydar Paşa’dır.
Bir çok kereler yangından zarar gören Haydarpaşa Garı, en son 2010 yılında yanmıştır. Bu yangında çatısı ve en üst katı kullanılamaz hale gelmiştir.
Kadıköy Boğa Heykeli
Kadıköy’ün simgelerinden birisi ve belki de en çok bilineni olan Boğa Heykeli, Kadıköy’e gelenlerin buluşma noktalarından biri.
Kadıköy Boğa Heykeli’nin tarihi Fransa ile Almanya arasında kalan Alsace Bölgesine dayanıyor. Bu bölge tarihte, bir çok kereler Almanya ve Fransa arasında el değiştirmiş. 1860 yılında yapılan bir savaşta Fransa, Almanya’yı yenilgiye uğratıyor. Bunun anısına Almanya’yı kızgın bir boğa olarak temsil eden bu heykel yapılıyor.
1870 yılında bu kez Almanya Fransa’yı yenerek, Alsace Bölgesini ele geçirir ve Fransız heykeltraş Isidore Bonheure tarafından yapılan Boğa Heykeli Almanya’ya geçer.
Almanya ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki dostluğun sembolü olarak, Almanya Kralı II. Wilhelm Boğa Heykelini Osmanlı İmparatorluğu’na hediye eder.
Böylece heykelin İstanbul içindeki yolculuğu başlar. Kadıköy Boğa Heykeli’nin ilk durağı Yıldız Sarayı olur. Daha sonra, Taksim Bölgesi’nde, ilk olarak Hilton Oteli’nin bahçesine, daha sonra sırasıyla şimdi Gezi Parkı ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin bulunduğu yerlere konulur. 1970’li yıllarda İstanbul Anadolu Yakası’na geçen heykel ilk önce Kadıköy Belediyesi’nin önündeki yerini alır.