Kısırlık Durumunda Yapılan Tahliller,Testler Nelerdir?
Dünyada bulunan bazı insanlarda kısırlık gibi durumlar ile karşılaşmak mümkün olmaktadır. Anne ve baba olmak isteyen ancak kısırlık teşhisi konulan kişiler için sebepleri araştırılmaktadır. Araştırma yapmak adına kısırlık durumunda yapılan tahliller ve testler nelerdir sorusunda farklı sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bu süreçte kısırlık durumu olan kadın ya da erkeklere özel test ve tahliller yapılmaktadır.
Pelvik ve Ultrasonografi
Kısırlık sorunu yaşayan kadınlar için yapılan ilk aşama pelvik muayene ve ultrason muayenesidir. Pelvik muayenede kadında bulunan kısırlık sorununda çok sık karşılaşılan kist, miyom ve buna benzer patalojiler tespit edilecektir. Bunun yanı sıra kadında gebeliğe engel olabilecek anomaliler, yumurtlamanın varlığı ve yumurta büyümesi de çok daha kolay tespit edilmektedir.
Hormon Tahlilleri
Kısırlık durumunda mutlaka yapılması gereken tahlillerin başında yer alan hormon tahlilleridir. Adet döneminin 3. günü yapılan hormon tahlilleri ile kadında yumurtalıkların fonksiyonlarını hamilelik bakımından hangi durumunda olduğunu göstermektedir. Bu tahlil sayesinde kadınların rezervi ile gebe kalma şansı hakkında aydınlatıcı bilgilere sahip olunacaktır. Ayrıca progesteron hormonu ölçümü için adetin 21. günü yapılmaktadır. Bu tahlil ile yumurtlama olup olmadığına dair bilgi verir.
Kısırlık Durumunda Diğer Tahliller
Over rezerv testleri kadının yumurtalıklarının hormon üretimi hakkında olduğu kadar yumurtlama yeteneği ile ilgili de bilgi alabilirsiniz. Bu testler sayesinde gebelik olup olmayacağı, hangi tedavi ve ne kadar süre olacağı tespit etmek mümkündür. Bunların dışında salin infüzyon sonografi, histeroskopi ve laparoskopi gibi testler yapılmaktadır.
Yapılan bu testler ile kısırlık durumunun nedenleri öğrenilir ve böylece en uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ayrıca erkekler için kısırlık nedenini belirlemek için sperm testleri yapılması gerekir. Doğru ve uzman kişiler tarafından yapılan test ve tahliller ile kesin sonuçlar alınmaktadır.