Sağlık

Prematüre Bebek 3 Yılda Yaşıtlarına Yetişiyor

Prematüre bebek 3 yılda yaşıtlarına yetişiyor. Herhangi bir çocuğun yaşamının ilk yılı, en yoğun büyüme ve hızlı gelişmeye sahiptir. Ancak bu dönemde vücut son derece savunmasızdır, savunmalar zayıf ve kusurludur, özellikle erken doğan ve prematüre olarak kabul edilen çocuklar için.

Prematüre bebek 3 yılda yaşıtlarına yetişiyor prematüre bebekler, 28 ila 37 tam haftalık, 1000 ila 2500 gram ağırlığında ve 35 ila 45 cm yüksekliğinde doğan çocuklardır.

Erken doğumlarının nedenleri çeşitlidir: çok genç yaş ve buna bağlı olarak annenin vücudu; Rh çatışması sonucu gelişen fetüsün hemolitik hastalığı  ; patolojik (anormal) hamilelik seyri; önceki kürtaj, hastalık, fiziksel ve zihinsel travma; zararlı çalışma koşulları, nikotin ve alkol kullanımı.

Prematüre Bir Bebek Nasıl Görünür? Anatomik Ve Fizyolojik Belirtiler 

Çocuğun ağırlığına bağlı olarak 4 derece prematürelik vardır:

1 derece: 2500 -2001 gram 3 derece: 1500 – 1001 gram

Derece 2: 2000 – 1500 gram Derece 4: 1000 gram veya daha az.

Vücut ağırlığı doğum anındaki gebelik yaşına karşılık gelebileceğinden veya gelmeyebileceğinden prematüre bebekler de bu özelliklerine göre 2 gruba ayrılır.

  • fiziksel gelişimi doğum anındaki gebelik yaşına karşılık gelen çocuklar;
  • belirli bir gestasyonel yaşta fiziksel gelişimi bunun gerisinde kalan çocuklar.

Prematüre bebeklerde deri altı yağ tabakası yeterince gelişmemiştir, yani. aşırı ısınma ve hipotermiden daha çok acı çekerler. Cilt ince, kuru, buruşuk, bol miktarda tüyle kaplıdır. Kan damarlarının yetersiz olgunluğu, “Harlequin” semptomu ile kendini gösterir. Bebeği yan yatırırsanız, cilt zıt pembe bir renk alır.

Kafatasının kemikleri dövülebilir, sadece büyük değil, aynı zamanda küçük bıngıldak da açıktır.

Kulak kepçeleri yumuşaktır – içlerindeki kıkırdak henüz oluşmamış, kafaya bastırılmış ve tam vadede olduğu gibi ondan ayrılmamıştır.

Çiviler parmakların falanjlarının kenarına ulaşmaz, göbek kordonu merkezde değil vücudun ortasının altında bulunur.

Cinsel organların az gelişmişliği gösterge niteliğindedir: kızlarda labiaminora büyük olanlarla kaplı değildir. Erkek çocuklarda testisler skrotuma inmez.

Çocuk iyi emmiyor, güçlükle yutuyor. Ağlama zayıf, nefes ritmik değil. Fizyolojik sarılık genellikle 3-4 hafta kadar sürer.

Göbek bağı çok daha sonra düşer ve göbek yarası daha yavaş iyileşir.

Kendine has özellikleri ve fizyolojik kilo kaybı vardır. Sadece 2-3 haftalık yaşamla restore edilir ve kitlenin restorasyonunun zamanlaması çocuğun olgunluğu ile doğru orantılıdır, yani. sadece doğum tarihi değil, aynı zamanda bebeğin çevresel koşullara uyum derecesi.

Prematüre bebeklerde solunum ritmini düzenleyen sinir merkezleri tam olarak oluşmamıştır. Akciğer dokusunun oluşumu tamamlanmamıştır, özellikle akciğerlerin “çökmesini” önleyen bir madde -Sürfaktan. Bu nedenle solunum hızları sabit değildir. Anksiyete ile dakikada 60-80’e ulaşır, istirahatte ve uykuda daha az görülür ve hatta solunum durması görülebilir. Sürfaktan miktarının yetersiz olması nedeniyle akciğerlerin genişlemesi yavaşlar, solunum yetmezliği meydana gelebilir.

Nabız ayrıca çocuğun durumuna ve çevresel koşullara da bağlıdır. Ortam sıcaklığı yükseldiğinde ve çocuk endişeli olduğunda, kalp atış hızı dakikada 200 vuruşa yükselir.

Prematüre yenidoğanların asfiksi ve beyin kanaması yaşama olasılığı daha yüksektir. Zayıf bağışıklık ve birçok adaptif reaksiyonun yetersiz gelişimi nedeniyle akut solunum yolu hastalıklarından, bağırsak enfeksiyonlarından muzdarip olmaları daha olasıdır.

Bu bebeklerin, zamanında doğan bebeklerden anemi (anemi) geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Özellikle yoğun büyüme ve kilo alımının başladığı dönemde (2-3 ay). Çocuğun ve annenin doğru beslenmesi ile, eğer emziriyorsa, bu fenomenler hızla kaybolur. Aneminin uzaması durumunda, demir takviyeleri reçete etmek gerekir.

Bir çocuğun daha da gelişmesi, sadece prematürelik derecesine göre değil, aynı zamanda birçok bakımdan belirli bir zaman dilimindeki sağlık durumuna göre de belirlenir.

Bir çocuk pratik olarak sağlıklıysa, yaşamın 2. ayından itibaren tam süreli olanlarla aynı şekilde kilo ve boy kazanır. 1. yılın sonunda ağırlık doğum ağırlığına göre 5-10 kat artar.

Ortalama yükseklik 70-77 cm’dir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu