Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları yazı dizisi-2-Kalp Hastalığı
Kalp, insan vücudunun en önemli organlarından biridir. Yaşamın devamı için gerekli olan kanın dokulara pompalanmasından sorumludur. Bu kanın içinde oksijen ve hücreler için gerekli besinler bulunur. Kalp hastalığıdurumunda, vücudumuzda alarm zilleri çalar. Özellikle kalp bölgesinde ciddi ağrı ve acılar hissedilir. İlerlemiş kalp hastalıklarının sonucu olarak, kalp krizi kaçınılmazdır. Kalp krizi sonucunda kalpte ciddi doku hasarları meydana gelir ve önceki haline asla geri dönemez. Kalp krizi kendi başına oluşan bir hastalık değildir. Kalp bölgesinde gelişen hastalıkların sonucunda oluşur. Kalp krizi sonrasında, kalbin durumuna göre kalp yetmezliği hastalığı oluşabilir. Bu durum kalbim vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaması hastalığıdır ve hastalar kolayca yorulur, eskisi gibi hareket edemezler ve tekrar kriz geçirme olasılığı yüksektir. Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları bakımından kalp hastalıklarının oranı %26’lık bir dilime denk gelmektedir.
Kriz öncesinde kalp hastalığı olarak adlandırılan durumlardan en fazla görüleni, damar sertliği hastalığıdır. Kalbe gelen damarlardaki tıkanıklığın sebep olduğu bir hastalıktır. Aşırı yağlı beslenme, alkol ve sigara, hareketsiz yaşam en büyük sebeplerindendir. İlerleyen durumlarda koroner arter hastalığı oluşabilir. Bu hastalık, doğrudan kalbi besleyen damarların yağ ve proteinlerden dolayı tıkanıklığıdır. Bu durumda, kalp çalışmasında sıkıntılar yaşanır ve en fazla kapakçık denilen kalpteki hareketli parçalar etkilenir.
Diğer kalp hastalıkları arasında ritim bozukluğu; Aritmi bulunur. Sağlıklı bir kalbin dakikada 60 ile 110 atım olması beklenirken aritmi sonucunda bu pompalama düzeni bozulur. Hastalar bu durumu hemen hissederler. Genellikle gençler ve orta yaş insanlarda sık görülür. Aşırı kafein ve stres en büyük sebepleri arasındadır. Daha genç yaşta kalp hastalıkları yaşanması da söz konusudur. Akut romatizmal ateş hastalığı, 5-15 yaş arasında daha fazla görülmektedir. İltihaplı eklem romatizmasına yakalanan hastaların yükselen ateşleri, vücudun direncini ciddi seviyede düşürür ve bu durumdan kalpte etkilenebilir. Kalp hastalığıolarak ani ve ciddi olarak gelişen en önemli hastalıkların başında gelir. Kalpte bakteriyolojik olarak ilk kapakçıklar etkilenir ve kalbin durmasına yol açabilir.