Sağlık

Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları yazı dizisi-4-Nefes Darlığı 

 

Pek çok sebebe bağlı olabilen ve genellikle, aslında bir hastalık olmayıp hastalığın belirtisi olan bir rahatsızlıktır nefes darlığı. Erken tanı ve tedavinin önemli olduğu bu durumda, hastanın dikkatli bir şekilde dinlenmesi ve muayenesinin yapılması gereklidir. Nefes darlığının sebebinin bulunması tedavi için ilk adımdır. Solunum yolu hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, kan hastalıkları ve psikolojik sebeplere bağlı olabilen bu rahatsızlık, hemen hemen her yaştan, herkeste görülebilen bir durumdur.

Nefes Darlığı 

Sigara kullanımı, kirli hava ve kilo alımı, nefes darlığının seyrini oldukça ağırlaştıran durumların başında gelmektedir.

Solunum yolu hastalıklarının içerisinde astım, koah, akut bronşit ve zatürre başta olmak üzere nefes darlığına sebep olabilecek hastalıklar vardır. Akciğer zarı iltihabı, akciğer sönmesi ve akciğerde kitle gibi hastalıklarında sebep olabileceği nefes darlığı sebebinin teşhisi, önemlidir.

Kalp damar rahatsızlıklarında yaşanan nefes darlığına, genellikle göğüste ağrı eşlik etmektedir. Kalp yetmezliği ve kalp ritim bozuklukları başlıca sebepler arasındadır. Bu duruma eşlik eden damar tıkanıklıkları da sıkça rastlanan ve tabloyu ağarlaştıran etkenlerdir.

Nefes Darlığı 

Kansızlık ve bazı kan hastalıklarında da görülebilen nefes darlığının, ana sebebi kana yeterli miktarda oksijenin taşınamaması kaynaklıdır. Bu bir kısır döngü yaratır, az oksijen nefes darlığına nefes darlığı ise daha fazla oksijensizliğe sebep olduğu için, riskli durum gittikçe artacaktır. Çeşitli kan anormallikleri ve kan kanseri gibi durumların sebep olabileceği nefes darlığı ile birlikte, sıklıkla halsizlik de görülmektedir.

Panik atak ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlık yaşayan kişilerce de, sıkça şikayet söz konusu olan nefes darlığı, nefes alamama hissi, yapılacak uygun tedavi yöntemleri ile kolayca geçirilebilmektedir.

Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları içerisinde 5. Sırada olan bu rahatsızlığın, altında yatan sebeplerin teşhisi ve tedavisi hayati önem taşımaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu