Yapay Zeka İnsanlık İçin Bir Fırsat Mı Yoksa Tehdit Mi?
Yapay Zeka İnsanlık İçin Bir Fırsat Mı Yoksa Tehdit Mi? Kullanım açısından bakıldığında oldukça efektif bir etki oluşturan ve her geçen gün gelişimi sağlanan bir yapı bulunmaktadır. Yapay zeka insanların hareketlerini, davranış şekillerini ve düşünme modelleri ile ilgili analizlerin akıllı sistemi olarak adlandırılmaktadır.
Yapay Zeka İnsanlık İçin Bir Fırsat Mı Yoksa Tehdit Mi? Belirlenen parametreler çerçevesinde zekanın gerekli olduğu sorunların çözümünde de aktif rol oynamaktadır. Sürekli bir şekilde öğrenme olgusu içerisinde olan ve belirlemiş olan kalıplar üzerine tecrübeleri etkin şekilde aktarır. Aynı zamanda yeni bilgiler eşliğinde çok daha yeni ve de aktif çözümlemeleri de sunuyor.
Yaklaşık 60 yıllık bir geçmişe sahip olan düşünce şuan ki teknolojiden yardım alarak yapay zeka ile ilgili teorilerin gerçeğe dönüşmesi büyük etki sağlamıştır. Çok güçlü işlemcilerin yaygınlaşmasında, bedelsiz veriler toplamasında, bulut bilişiminde erişilebilirliği artırma da ve dijital verilerde artış olması yapay zekanın geldiği seviye ile direkt olarak bağlantılı vaziyettedir.
Yapay Zekanın İnsanlık Üzerine Etkisi
Uygulama esasına göre bakıldığında yapay zeka insanların işlerini ellerinden alma riskine sahiptir. İnsanların ellerindeki tüm işleri onların yerine yapmak için olduğu düşüncesi hakim olmaya başladı. Elbette bu düşüncenin aksine insanlara yaşamın çok daha kolay bir şekilde yaşanmasına da katkı sağlama amacı gütmektedir. Yeniliklerin iş hayatında gelişim göstermesi ile birlikte kısa sürede daha büyük etkileri oluşturmak hedeflenmektedir.
Mesleklerin evrimleşmesine büyük oranda katkı sağlayan yapay zeka bu yönü ile gelişmeleri daha geniş alanlara yaymaktadır. Yapay zekanın doğru şekilde kullanımı sayesinde tüm işlerde minimum yüzde 25 oranında artış sağlanabilmek mümkündür. Yapılacak olan işlerin daha kolay gele gelmesi de insanların daha farklı alanlarda ilerleme kat etmeleri destek sağlıyor. Her zaman Kontrol edilebilirliğin hakim olması yapay zekanın kullanım alanına göre fırsatlara çevirmeye doğrudan katkısı söz konusu olacaktır. Oluşturulan düzen içerisinde rutin hale gelen işler makineler tarafından yapılması hem verimlilik hem de üretkenliği daha fazla olacaktır. Rutin işlerin makinelere bırakılması insanların işsiz kalacağı düşüncesine sevk edebilir. Fakat yapay zekanın gücü ile oluşturulan düzende çalışanlar kendi becerilerini keşfetme de ve yaratıcı işleri ortaya çıkarmada daha aktif rol oynayabilecektir. Nitekim oluşturulan düzen daha faydalı ve daha verimli ortam oluşturmak amacını gütmektedir.