Yatılı Öğrenci Olmak
Yatılı bir öğrenci hayatı erken tanımış ve sorunlara karşı önceden hazırlanmış bir insandır. Erkenden ailesinden ayrılıp kendi ayakları üstünde durmaya başlamıştır. İnsanların farklı yönlerini görürler ve bundan sonraki hayatlarında insanlara karşı yaklaşımlarını bu tecrübelerine göre yaparlar.
Yatılı bir öğrenci evini de erkenden kurmuştur aslında. Evini temizlemeyi, yemeğini yapmayı bilir. Başkaları ile aynı evde yaşamayı öğrenir. Hoşgörülü olmayı, anlayışlı olmalı, farklı fikirlere saygıyı öğretir. Birçok sorunun karşısında tek başınıza durmanızı ve sonuna kadar direnmeyi öğretir.
Yatılı olan öğrenci aslında hayat dersini üstten almış öğrencidir. Işıkta yatmayı da öğrenir, tek başına kalmayı da aç kalmayı da. Parasını son zamanına kadar yetiştirmek zorundadır. Çünkü bitirdiği günden bitirmesi gereken güne kadar aç kalacağını bilir. Banyo sırasında beklemeyi de öğrenir korkularıyla yüzleşmeyi de.
Yatılı olmak sizi eğitmesinin yanında size unutamayacağınız anılar kazandırır. En iyi arkadaşınızı orada edinirsiniz. Eğer birden faza kişiyle aynı odada kalıyorsanız sabaha kadar yatak sohbetleri olur. Uyumak için yatağınıza erkenden gidersiniz ama laf lafı açar ve sohbet sabaha kadar uzar. Yurda yeni gelenlere şakalar yapılır. Zorluklara karşı omuz omuza verilir. Birbirinizin omuzunda ağlarsınız. İlk günler ailesini özleyenle gözyaşlarını birbirinden saklamaya çalışarak gizli gizli ağlar yorganının altında. En acı da en tatlı da hatıralarınızı yaşarsınız. Çocuğunuza anlatacağınız milyonlarca anınız olur. “Ben yurtta kalırken…” dersiniz ve lafın sonu gelmez.
Eğer üniversiteyi veya liseyi yeni kazanmış ve yatılı kalacak bir öğrenciyseniz sakın korkmayın. Başlarda ortam değişikliğini her bünye değişik karşılar. Hem ben kabul ediyorum başlarda biraz zorlanabilirsiniz. Ama şunu unutmayın yurttan ayrılacağınız gün geldiğinde bu zorlandığınız günler aklınıza zerre gelmeyecek. Gözleriniz yaşlı yuvanıza son bir kez bacaksınız. Ve artık lügatınızda yeni bir tabir olacak: “Yatılı olmak.”